Eczacı Ethem Pertev Bey Yalısı
Eczacı Ethem Pertev Bey Yalısı
Boğaziçi’nin en beğenilen, sevilen yalılarından.
Eski fotoğrafları da oldukça hoş buluyorum, şu andaki görünümünü de çok beğeniyorum.
Yalı’nın diğer ismi “ Süslü Yalı” ismi ile müsemma 🙂
Boğaziçi’ndeki diğer pek çok yalı gibi, gerçek ile efsanenin ayırt edilemediği anlatılar ile günümüze gelmiş.
Misal:
Türk Eczacılık Tarihi’nin en önemli figürlerinden Ethem Pertev yalının kiracılarındandır. Nerede okudum hatırlamıyorum; balıkçılığa da düşkün olduğundan arkadaşları ile sandal ile sık sık balığa açılırlarmış. Her halde böyle bir hevesin de katkısı ile “Süslü Yalı’nın kiracısı olur. Lebiderya yalıların en sempatik özelliklerinden birisi, aç pencereni, salla oltanı.
Ethem Pertev de elindeki toplu iğneyi kanca şekline getirip misina bağladıktan sonra salonunun yalının boğaza bakan penceresinden sallar. Çok kısa bir süre sonra oltasına bir balık takılır ve balığı çeker.
Bunu uğurlu bir işaret olarak görmüş olmalı ki kiracı olarak girdiği yalıyı satın almaya karar verir.
Yalıya misafirleri gelmiş, öğle yemeği yenmiş. Boğazdan geçen Romen yük gemileri büyük dalgalar yapmış. Ethem Bey’in küçük oğlu Fehmi meraklı: gemilerin oluşturduğu dalgaların sandalları nasıl salladığını görmek istiyor ve yalının kayıkhanesine iniyor.
Bu esnada yemek sonrası dondurmalar dağıtılır, dondurmalardan birinin sahibi çıkmayınca Fehmi’nin ortalıkta olmadığını fark ederler ve aramaya başlarlar. En son kayıkhaneye baktıklarında Fehmi’nin cansız bedeni ile karşılaşırlar.
Küçük oğlunun ölümü Eczacı Ethem Pertev’i derinden etkiler, işten alini ayağını çeker.
Okuduğum kadarıyla kızı ve büyük oğlu da eczacı olan Ethem Bey’in meşhur eczanesini bir süre çocukları işletir. 1954 yılında Aksaray’daki eczanenin bulunduğu cadde genişletilirken Taksim’de “Pertev Apartmanı”nın alt katına taşınmıştır (Not: Bu bina halen mevcut, Talimhane Bölgesinde, Cumhuriyet Caddesi ile Lamartin Caddesi kesişiminde). Eczane 1960 yılında Eli Ventura’ya satılmış ve ismi de Emel Eczanesi olmuş.
Yalı’ya dönecek olursak:
Yapım yılı 1860’ı gösteriyor (1900’ler diyen?). Saray’dan ayrılma “Fatma Hanım” isminde birisi tarafından yaptırıldığı bilinmekte. Biraz arabesk, biraz da artnouveau üslubu ile eklektik bir yapı.
Balkon bölümünün sonraları eklenmiş olduğunu düşünenler çoğunlukta.
Toplam 900 metrekarelik alana sahip yalının 7 odası bulunuyor.
2020 Ocak ayı haberlerine göre yalı sahipleri tarafından (Etel ile Robert Baler) 190 Milyon liraya satılığa çıkarılmış.
Alacak olan güle güle oturur umarım.